TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI
Toplumda herhangi bir hastalık için riskli kişileri aşılamanın iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki, aşı yapılan kişiyi o hastalığa karşı korumak, ikincisi ise toplumda hastalığın kontrolünü sağlamaktır. Bu iki nedenden ötürü aşılama, en temel koruyucu sağlık hizmetlerinden biridir.
Toplum bağışıklığı, toplumda belli oranda aşılamayla söz konusu bulaşıcı hastalık etkeninin toplumda dolaşımının önlenmesidir. Toplum bağışıklığı sayesinde, etkenin korumasız kişilere ulaşma olasılığı da azalacak ve hastalığa karşı bağışık olmayan kişiler de dolaylı yoldan korunacaktır.
Her toplumda, çeşitli nedenlerle aşılanmayan kişiler vardır;
- Doğuştan bağışıklık sistemi hastalığı olan çocuklar,
- Kanser vb hastalıkların tedavisi nedeniyle bağışıklık sistemi bozulmuş olanlar,
- Ağır beslenme bozukluğu olan çocuklar,
- Sağlık hizmetlerine ulaşamayanlar,
- Aşı olmayı red eden kişiler,
veya aşı olduğu halde bağışıklık gelişmeyenler de olacaktır (%1-5 oranında).
Aşı reddi nedeniyle aşılanmamış çocuk sayısı artarsa, toplumda hastalığa karşı korunmasız kişi sayısı artar. Bu durum, etkene karşı bağışık olanların oranlarının düşmesine yani risk altında olanların sayıca artışına yol açar. Böyle bir durumda, toplumda ilgili hastalığın sıklığı (insidansı) artacağı gibi salgınlar da ortaya çıkabilir.
Bu nedenle aşılama hizmetlerinde, aşı olması kontrendike olan kişilerin dışında kalanların tamamına ulaşılarak aşılanmaları sağlanmalıdır.
Toplum bağışıklığında önemli nokta, tıbbi açıdan “aşı olmaması gereken” çocukları (kanser tedavisi alan, bağışıklık sistemi hastalığı olan vb.) ve aşı olduğu halde bağışıklık gelişmeyen çocukları da toplum bağışıklığı sayesinde ilgili bulaşıcı hastalığa karşı korunabilmesidir.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN