SOĞUK HAVA HASTA EDER Mİ ?
19. Yüzyıl’da ünlü bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve günümüzde gelişmiş bir versiyonu hala tek güçlü kuram olarak kullanılmakta olan Mikrop Teorisi’ne göre, hastalıkların sorumlusu mikroskobik organizmalardır. Sıcaklık veya soğukluk gibi fiziksel unsurlar, hastalıkların doğrudan nedeni olamazlar. Dolayısıyla terliyken soğuk su içmeniz, terli bir şekilde dışarı çıkmanız, soğuk bir ortamda kalmanız hasta olmanızın ana sebebi değildir!
Hastalığın ana sebebi olan mikroplar vücudun her yerinde, dört bir yanımızı sarmış vaziyettedir. Her an vücudumuzda ve etrafımızda milyarlarca mikroskobik varlıkla yaşarız. Bağışıklık sistemi sürekli olarak bunlarla mücadele halindedir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında veya mikroplarla mücadele etmek konusunda yetersiz kaldığında mikroplar bağışıklık sisteminin denetiminden kurtulur ve bu durumda “hastalık” oluşur. Yani eğer hasta olduysanız, bunun sebebi çok büyük ihtimalle mikroskobik bir varlıktır (bakteriler, virüsler, mantarlar, priyonlar, protozoalar, bazı çok hücreliler, vs.). Soğuk havalar veya soğuk bir şeyler yiyip içmek değil.
Soğuğa Maruz Kalmak Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasına Sebep Olur!
- Soğukta vücumuzun uç bölgelerindeki (el, ayak, kulak vb.) kılcal kan damarları büzüşür, daralır (vazokonstrüksiyon), bu durum burun boşluğunda ve solunum yolunda da gerçekleşir, damarlar daraldığı için normalden daha az kan akışı olur, o bölgeye kan yoluyla gelen, mikroplarla savaşan savunma hücerleri (beyaz küre, makrofaj vb.) ve bağışıklık sistemi elemanları (interlökin, interferon vb.) azalır.
- Burun boşluğunda ve solunum yolunda, nefes alıp verirken dışardan gelen mikropları dışarı atmak için çalışan, savunma sistemimizin bir parçası olan, minik tüycükler (silia) ve bu tüycüklerin üzerini kaplayan mukus tabakası vardır, soğuk havalarda bu tüycüklerin hareketi yavaşlar, mukus tabakasının akışkanlığı bozulur ve içeri giren mikroplar dışarı atılamaz, içeride çoğalan mikrop hastalık yapar.
- Burun boşluğunda ve solunum yolunda bulunan tüycüklerin üzerini kaplayan mukus tabakası içinde ‘’Salgısal Immunglobulin A’’ denen, tüycükler ve mukus tabakası tarafından tutulan mikropları öldüren, bağışıklık sistemi elemanı vardır, soğuğa maruz kalmak ‘’Salgısal Immunglobulin A’’ ın işlevselliğini azaltır.
- Normal vücut ısısı 36.5-37.5 derece arasındadır, bu ısı bağışıklık sisteminin etkinliği için ideal ısıyken, mikropların üremesi için olumsuz bir ısıdır. Soğuk havalarda burun boşluğunun ısısı ve soğuk içecek içildiğinde, dondurma yenildiğinde ağız boşluğunun ısısı geçici süre 30 decenin altına düşer bu ısı mikropların çoğalması için daha uygun bir ısıdır.
Çocuklar Soğuk Havalarda Neden Sık Hasta Olur?
Soğuk hava bağışıklık sistemini zayıflatır.
Sonbahar ve kış mevsiminde çocuklar topluluk halinde daha çok kapalı ortamlarda kalır (kreş, okul), yetişkinler de daha çok kapalı ortamda kalır (soğuk havalarda çalışma ortamında penceler açılmaz), mikropların bulaşması kolaylaşır.
Bebekler evden dışarı çıkmasa da abi ve ablalarının okuldan, anne ve babaların iş yeri veya toplu taşıma araçlarından, eve taşıdığı mikroplara daha çok maruz kalır.
Bebek ve Çocukların Hastalıktan Korunması İçin;
İlk altı ay sadece anne sütü ile beslemeli
Çocukların dengeli beslenmesine dikkat edilmeli
El temizliğine çok dikkat edilmeli, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı
Bebekler çok öpülmemeli
Okuldan, işten dönen abi, abla, anne, baba eve gelince mutlaka üzerini değiştirmeli, elini iyice yıkamalı
Dondurma yedikten sonra ılık su içilmeli
Evler gün içinde mutlaka havalandırılmalı
Evin hiçbir yerinde (balkon, mutfak dahil) sigara içilmemeli
Bebeklerin burun temizliğine dikkat edilmeli, burnu tıkalı ise mutlaka açılmalı
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN