LARİNGOMALAZİ
Laringomalazi doğumda var olan (konjenital) bir durumdur.
Bazı bebeklerde, anne karnındaki gelişim sırasında, gırtlaktaki (larinksteki) sert yapılar (kıkırdaklar) tam olarak gelişmeyebilir. Bu kıkırdak yapının tam gelişmemesine bağlı olarak, gırtlak (larinks) ve çevre dokularda bir zayıflık vardır ve bu zayıflıktan dolayı solunum sırasında ses telleri etrafındaki dokunun çökmesine ve daralmasına bağlı olarak hırıltı solunum olur.
Bu hırıltılı solunum ”stridor” olarak adlandırılır.
Laringomalazi bebeklik çağında stridorun en sık (%75-80) nedenidir ve genellikle zamanla düzelir.
Hırıltı solunum (stridor) genellikle,
- 2-3 aylıkken başlar,
- 6 aylık olduğunda en belirgin hale gelir,
- bebek 18-24 aylık olduğunda tamamen düzelir.
Laringomalamazinin en belirgin özelliği, hırıltının (stridorun), bebek emerken, uyurken, sırtüstü (yüzyukarı) yatırılınca artması ve bebek ağladığında azalmasıdır. Bebekte üst veya alt solunum yolu enfeksiyonu gelişirse, stridor daha da kötüleşebilir.
Laringomalazisi olan pek çok bebeğin beslenme ile ilgili sorunları vardır. Orta ve ağır derecede laringomalaziye sahip bebekler sıklıkla beslenme ve solunumun koordinasyonunda güçlük çekerler, bu nedenle beslenme sırasında sık sık mola vermeleri gerekir. Bu durum hem bebek hem de anne için sinir bozucu uzun süren beslenme sürelerine neden olabilir. Bazen beslenme zorlukları öylesine ağırdır ki bebek kilo alma konusunda sorun yaşar.
Orta ve ağır şiddetli laringomalazi, uyku güçlüğüne de neden olabilir.
Larengomalazi Tanısı Nasıl Konulur?
Laringomalazi tanısı, tıbbi öykü ve fizik muayeneye konulur.
Tanıda ek olarak, esnek laringoskopi yapmak gerekebilir.
Laringomalazi tedavisi
Genellikle (laringomalazili bebeklerin %90-95’inde), tedavi gerektirmeyen kendi başına çözülen zararsız bir durumdur.
Bebeğin büyümesi ve kilo alımının artması ile gevşek dokular zamanla gelişir ve sertleşir, problem kendiliğinden düzelir.
Çok nadir olarak (laringomalazili bebeklerin %5-10’unda), bebekte şiddetli stridor var ise beslenme veya uyku ile ilgili güçlük çekiyorsa, supraglottoplasti denilen cerrahi bir işlem önerilebilir. Bu cerrahi işlemi Kulak Burun Boğaz uzmanı doktorlar yapar.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Hocam bizim bebeğimize laringomalazi denildi sonra bronkoskopi yapılıp rima glottis dar denildi. Trakeostomi açıldı. Laringomalazi ile rima glottis darlığı aynı şey mi? Farklı durumlarsa laringomazi için iyileşmeyi beklemek, rima glottis için de cerrahi bir operasyon mu gerekir? Bilgi sahibi olmak için soruyorum, kbb takibimiz yoktur göğüs hastalıklarından takip ediliyoruz oksijen de alıyoruz çünkü.