EMZİRME TEKNİĞİ
Etkili emme bebeğin memeye doğru bir şekilde yerleştirilmesine bağlıdır. Emzirmeye başlamadan önce anne ellerini yıkamalıdır. Daha sonra kendini rahat hissettiği bir pozisyona geçmeli, giysileri rahat ve gevşek olmalıdır. Anne için en rahat emzirme pozisyonu oturur pozisyondur. Emzirme sırasında bebeğin giysileri de ince, rahat ve altı temiz olmalıdır.
Bebeğin vücudu anneye yakın ve memeye dönük olmalıdır. Anne önce meme ucunu bebeğin alt dudağına veya ağız kenarına dokundurmalıdır. Bebek ağzını açtığında meme başı ile birlikte memenin kahverengi kısmı da (areolanın) bebeğin ağzına verilmelidir. Anne emzirme sırasında başparmağını memenin üst bölümündeki kahverengi kısma koyup diğer parmakları ile alttan memeyi desteklemelidir. Üstte bulunan başparmak ile bebeğin emerken burnunun kapanması önlenmelidir.
Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ ancak protein, su ve karbonhidrat içeren ön süttür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür. Buna son süt denir. Bebeğin hem ön süte hem son süte ihtiyacı vardır. Son sütteki yağ bebek için çok değerli bir enerji kaynağıdır. Bebeğin yeterli kilo alması için yağın sağladığı enerjiye gereksinimi vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa hem ön sütü hem de son sütü alır. Emzirme düzene girene kadar her emzirmede bebek iki göğüsten de emmeli, eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir.
Anne bebeğini oturur veya yatar pozisyonda farklı tutuş şekilleri kullanarak emzirebilir. Bebeğin emme süresi çok kısa olmadığı için anne en rahat ettiği pozisyonu tercih etmelidir.
Bebeğe ilk 6 ay anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebekler doğumdan sonraki yarım saat içinde emzirilmelidir. Özellikle ilk 24 saat içinde uykuya eğilimli olduklarından mutlaka uyandırılarak emzirilmeleri gerekmektedir. İlk haftalarda bebekler günde 8-12 kez emebilir.
Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Emzirme süresi gün içinde emzirilen saate göre değişir. Ortalama emzirme süresi 20 dakikadır. Emme süresi bebekten bebeğe farklılık gösterse de 5 dakikadan az ve 30 dakikadan fazla emiyorsa bir sorun düşünülebilir. Bebek ihtiyacının yüzde doksanını ilk beş dakika içinde alır. Emzirmeden sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN