BEBEKLERDE UYKU
Bebekler, uyuyarak büyür. Uyku, bebeklerin temel gereksinimidir. Büyüme ve gelişmeyi sağlayan bazı hormonlar uyku sırasında salgılanır. Karanlıkta uyku sırasında melatonin hormonu salgılanır. Bu hormon bağışıklık sistemini güçlendirir ve hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Bebeğin çalışmayan kasları uyku sırasında da çalışarak enerji depoları yenilenir. Bebek uyurken beyni çalışır ve gelişir. Uyanıkken oyunda öğrendiği bilgiyi bebek uyku sırasında beynine kaydeder ve böylece beyinde nöronlar arası bağlar güçlenir. Bütün bu gelişmelerin olabilmesi için uyku süresi ve kalitesi çok önem kazanır. İyi uyumuş ve dinlenmiş bir bebek, uyanıkken yeni şeyler öğrenmeye istekli olur.
Yenidoğan bebekler günde 17-18 saat, 1 aylık olduklarında günde 16-17 saat, 3-4 aylık olduklarında günde 15 saat kadar uyurlar. Yani bebek büyüdükçe uyku süresi azalır. 4 aylık bir bebekte uykunun 2/3 gece gerçekleşir. Bu uyku ve uyanıklık süreleri, santral sinir sisteminin gelişmesi ile düzenlenmektedir. Yaşamın ilk yıllarında görülen sık uyanma sorunu fizyolojik bir durumdur. Erken bebeklikte uyku düzeni tam gelişmediği ve gece beslenmeleri gerekli olduğu için ilk 6 aydaki gece uyanmaları normal kabul edilir.
Bebeğin uyuduğu oda sessiz, güvenliğinin sağlandığı, güneş gören, nemsiz, hava akımı olmayan ve her gün havalandırılabilen bir oda olmalıdır. Çocukların yatak odalarının ısısı 18-24 derece, yenidoğan ve bebeklerin 22-24 derece olmalıdır.
Bebek uyurken sırt üstü ya da sağ yanının üzerine yatırılmalıdır. Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Bu pozisyon, ani bebek ölümü sendromunu tetikleyebildiğinden günümüzde önerilmemektedir. Yatak sert zeminli olmalı, yastık kullanılmamalı, yorgan hafif ve pamuklu olmalıdır ya da uyku tulumu tercih edilmelidir. Bebek yatağı için sıvı geçirmeyen kılıflar kullanılmamalıdır çünkü bunlar terlemeye ve havasızlığa yol açar. Yatak odasının iyi havalanmasına özen gösterilmelidir. Günde 2–3 kez 10 dakika süreyle havalandırılmalıdır.
BEBEK YATAĞI
Bebeğin kesinlikle ayrı yatağı olması gerekir. Anne ile bebek aynı yatakta uyur ise anne uyuduğu zaman bebeğine zarar verebilir.
Yatak etrafı çevrili, rahatlıkla bebeği yatırıp, kucaklayabilecek konumda ve şekilde olmalıdır. Bebeğin başının ve diğer vücut kısımlarının sıkışmaması için yatak parmaklık aralığı 7 cm altında olmalıdır (yaklaşık 3 parmak genişliğinden az olmalıdır). Şilte boyutları yatakla tam uyumlu, sert ve su geçirmez olmalıdır. Yorgan yerine tüysüz bebek battaniyesi kullanın. 1 yaşına kadar yastık ve yorgan kullanmayın, yastıksız yatırın. Yatak kenarlarına yastık ve benzeri destek koymaya gerek yok, bebekler başını, elini, ayağını çarpsa da ciddi yaralanmalar olmaz, tampon amaçlı konulan bu eşyalar bebeğin çevresini görmesini engelleyebileceği gibi, nadirde olsa bebeğin yüzünü kapatarak nefessiz kalmasına neden olabilir.
İlk 1-2 ay bebeği pusette veya bebek hamağında uyutabilirsiniz. 5 kiloyu geçince yatağa yatırın.
Güvenli uyku için;
- Emzik kullanılıyorsa uzun bağcığı olmamalı,
- Bebeğin yatağı pencere kenarında olmamalı,
- İçi doldurulmuş ve tüylü oyuncaklar alerji riskine karşı yatak odasında tutulmamalı,
- Bebeğin odasında ve yanında hayvan bulundurulmamalı,
- Elektrik lambaları ve elektrikli oyuncaklar bebekten uzakta tutulmalı,
- Bebek yatağında elektrikli battaniye veya sıcak su torbası kullanılmamalı,
- Yatağın üstüne oyuncak asılmamalı,
- Odadaki eşyalara çarpmayı engelleyecek şekilde loş bir ışık olmalıdır.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.facebook.com/Uz-Dr-D%C3%BCndar-Yayk%C4%B1ran-312287126097430/
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.youtube.com/channel/UC2PmTHybIO69zZX9Z_4rnrQ?view_as=subscriber
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://twitter.com/UZDRYAYKIRAN