BEBEKLERDE UYKU SORUNLARI
Bebeklerde ve çocuklarda uyku sorunları çok sık görülür, bu sorunların bir çoğu bir takım basit önlemlerle ve bolca sabırla düzelebilen sorunlardır.
Bebeklerde görülen başlıca uyku sorunları;
- uyumaya direnme,
- yatağa gitmekte isteksizlik,
- gece sık uyanma,
- anne-baba ile birlikte yatma isteğidir.
Her bebeğin günlük toplam uyku süresi, uyku-uyanıklık süreleri, uykuya dalma süresi, uyandığında tekrar uyuma alışkanlığı farklıdır. Bebeğinizi başka bir bebekle kıyaslamayın.
Bebeğinizdeki uyku sorunları için zamanında belirli kurallar koyar ve bu kuralları sabırla uygularsanız, sorunlar çözülür ve ileriki yaşlara devretmemiş olur.
Uyku iki dönemden oluşur
1 – REM: Hızlı göz hareketlerinin olduğu dönem. REM döneminde rüya görülür. Bebeğin gözkapaklarının altında gözlerini çok hızlı hareket ettirdiği, el ve ayakların oynatdığı, güldüğü, yüzünü buruşturduğu farkedilir.
2 – Non-REM: Uykuya dalma/hafif/ağır/çok ağır uyku olmak üzere 4 dönemden oluşur. Bu dönemde çok az rüya görülür. Hafif uykudan çok ağır uykuya gittikçe hareketler azalır, nefesi yavaşlar ve çok sessiz uykuya dalar.
İlk iki ay bebekler, 2-3 saat uyku, ardından beslenme sonra yine 2-3 saat uyku şeklinde günde ortalama 16 saat uyur. Bu uykularda REM ve Non-REM uykularının süreleri eşittir. 3. aydan sonra REM uykusu kısalır ve toplam uyku süresinin 1/3’ü kadar süreye düşer. Bu yüzden ilk 3 ay bebekleri uyutmak zordur, derin uykuya dalana kadar sabırlı olmak gerekir.
Doğum sonrası bebeklerde uyku dönemleri düzensizdir. Gece-gündüz ritmi henüz gelişmemiştir. Uyku düzeni ancak 6. aydan sonra oluşmaya başlar ve uyku düzeninin oluşması bazı çocuklarda 2 yaşına kadar gecikir.
İlk 4 ay gece acıkarak uyanması normaldir, 4. aydan sonra gece kesintisiz 5-6. saat uyuyabilir. Bebeklerin bir çoğu gece boyunca birkaçkez uyanıp tekrar kendiliğinden uykuya dalar. Erişkinlerde aynı şekilde uyanıp, tekrar uyur ancak çoğu insan uyandığını hatırlamaz.
Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Öneriler:
- Öncelikle sabırlı olun. Bu durum sadece sizin bebeğinizde değil, tüm bebeklerde görülüyor. Bebeğinize yeni bir alışkanlık kazandırmak, uzun ve sabır gerektiren bir süreç.
- Tutarlı olun. Kuralları koyun ve koyduğunuz kurallara uyun, anne dışındaki kişilerinde kurallara uymasını sağlayın.
- Bebeğin uykusu gelince yatağa uyanıkken yatırın ve kendi kendine uyumasını sağlayın.
- 6. aydan sonra gece uykusundan önce sakin bir ortam oluşturun, 5-10 dakika kitap okuma, müzik dinleme, ninli dinleme gibi sakin aktivite rutinleri oluşturun.
- Gece yatma zamanı her gece aynı olmalıdır. Gece geç saate kadar çalışan anne-babalar bebekleriyle yatmadan önce oynamak isterler ancak oyun oynanması bebekleri heyecanlandırır ve uykularını kaçırır.
- Bebeğin uykuya dalarken sevdiği veya kendini güvende hissettiği oyuncak, battaniye, tülbent gibi eşya edinmesine izin verin fakat bu eşyanın güvenli olmasına, kurdeleli, düğmeli, tüylü, peluş, keskin kenarlı oyuncak olmamasına dikkat edin.
- Bebeğin uyuduğu odanın hafif loş ışıklı olmasına dikkat edin, bebek uyandığında çevresini görür ve nerede olduğunu anlar böylece korkuya kapılmaz.
- Bebeğin odası sigara içilmeyen, temiz, nem olmayan, gün içinde havalandırılan ve sıcaklığı 22-24 derece olan oda olmalıdır.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN