BEBEKLERDE PİŞİK (DİAPER DERMATİT)
Pişik, çocuk bezinin temas ettiği alanda, kapalılık, nem, iritasyon sonucu oluşan tüm döküntülere denir. Genellikle karın alt bölgesi, genital bölge ve popo bölgede döküntüler şeklinde görülür. Terlemeye bağlı olarak koltuk altı, sırt, boyun, çene, yanak ve bacak gibi vücudun herhangi bir yerinde de oluşabilir.
Bebeklik döneminin en sık karşılaşılan sağlık problemidir. Pişik, farklı derecelerde olmakla birlikte bazen hafif bir kızarıklık bazen de akıntılı ve kabuk bağlayan yaralar şeklinde görülebilir.
Pişiğin nedeni derinin tahriş olmasıdır. Bölgenin uzun süre boyunca tere, idrara veya dışkıya maruz kalması cildi tahriş eder ve bölgenin kızarmasına sebep olur. Bebeklerde en sık popoda görülen pişiğin nedeni ise kirlenen bezin uzun süre değiştirilmemesinden kaynaklanır. O bölgeye temas eden idrar ve dışkıdaki mikroorganizmalar ya da kullanılan bezler bebekte pişik yapar.
Pişik oluşmasının başlıca nedenleri;
1-Kötü hijyen,
2-İshal,
3-Alt bezinin yeterince sık değiştirilmemesi,
4-Mantar enfeksiyonları,
5-Bebeğin beslenmesinin değişmesidir (anne sütünden mamaya ya da ek besinlere geçilmesi).
Bebekte pişik oluşumunun engellenmesi için; bebeğin altı mümkün oldukça sık, her 2-3 saatte bir değiştirilmelidir. Bebeğin altı sık sık havalandırılmalıdır. Emici özelliği olan bezler kullanılmalıdır. Koruyucu pişik kremleri her alt değiştirmede pişik oluşmadan kullanılmalıdır.
Eğer pişik oluştuysa bebeğin altı günde en az 6 defa ve kirlendikçe değiştirilmelidir. Mümkün olduğunca suyla temizlik yapılmalı ve iyi kurulanmalıdır. Dışkılama sonrası genel durumu iyi olan bebeklerin altı sabun kullanmadan veya çok kirli ise düşük pH’lı sabunla yıkanabilir. Altı temizlendikten ve cildi kurulandıktan sonra, önerilen pişik kremi uygulanmalıdır. Sonraki alt değiştirmelerde, dışkı çıkışı yoksa sadece silmek yeterlidir. Bu sırada daha önce sürülen kremi temizlenmek için zorlanmamalı, pişik olan bölgeye povidon iyot (batikon ve tentirdiyot) ve alkol gibi cildi kurutan, emilimi zararlı olan antiseptikler sürülmemelidir. Bebeğin altı temizledikten sonra bir süre açık tutularak havalandırılmalıdır. Bu uygulamalara rağmen bebeğin pişiği iyileşmezse hekiminize danışın.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.facebook.com/Uz-Dr-D%C3%BCndar-Yayk%C4%B1ran-312287126097430/
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.youtube.com/channel/UC2PmTHybIO69zZX9Z_4rnrQ?view_as=subscriber
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://twitter.com/UZDRYAYKIRAN