BEBEKLERDE MASAJ
Bebeklerede Masajın Yararları
- Bebek masajı, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı geliştirerek daha çok yakınlaşmalarını sağlayan güçlü bir iletişim yoludur.
- Dokunma duyusu bebeği rahatlatarak uyumasına yardımcı olur.
- Araştırmalar dokunmanın vücut savunma sistemini uyardığını, antikor üretimini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştur.
- Masaj, gaz ve dışkılama problemi yaşayan bebeklerin büyük ölçüde rahatlamasını sağlar.
- Bebeğin kan dolaşımına yardımcı olur.
- Bebekler karın üzerine dönmeye üçüncü aydan itibaren başlar. Bu yüzden ilk üç ay gaz problemi varlığında özellikle karın masajı önemlidir.
- Masajın anne üzerindeki etkileri ise; bebeğini okşamak ve dokunmak anneyi rahatlatır. Sütünün artmasını sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasını artırır.
Bebek Masajında Temel İlkeler
- Bebek masajı yüz, göğüs, kol, karın, bacak ve sırt masajı olmak üzere toplam altı aşamadan oluşur.
- Masaj; her gün, bebeğin aç olmadığı, huzurlu ve masaja hazır olduğu zaman diliminde yapılır. En uygun zaman, beslenmeden 1- 1,5 saat sonrasıdır
- Masaj süresi olarak, her hareketin iki kez tekrarlandığı 15 dakika yeterlidir.
- Bebeğin üşümesini engellemek için masaj yapılan oda sıcak (24-26 C) olmalı ve hava akımı bulunmamalıdır.
- Masaj yapılan oda sessiz ve kalabalık olmayan sakin bir oda olmalıdır.
- Yere battaniye veya benzeri yumuşak bir örtü serilmesi hem bebeğin rahatlığını sağlayacak hem de altını kirletme durumunda koruyucu olacaktır.
- Bebeğin ilgisini çekebilecek cisimler etrafta bulunmamalıdır. Bunlar masaj sırasında bebeğin masaj yapan kişiyle olan iletişiminin kopmasına neden olabilir. Bu nedenle bu cisimler bebeğin görme alanından kaldırılmalıdır.
- Cildi çok hassas olan bebeği korumak için, masajı uygulayacak kişinin ellerindeki takılar çıkarılmalı, tırnaklar uzun olmamalı, eller temiz ve ılık olmalıdır.
- Uygulama sırasında kazaya neden olabilecek faktörlerden kaçınılmalıdır (sıcak içecek içmek, vb.).
- Bebek asla yalnız bırakılmamalıdır.
- Masaj sistematik bir sıra ile yapılmalı, bir bölgenin masajı bitmeden diğerine geçilmemelidir.
- Masaj süresince, bebeğin tepkileri kontrol edilmelidir. Bebekte rahatsızlık ifadeleri oluyorsa, masaj uygulamasına son verilmeli, bir sonraki gün tekrar denenmelidir.
Bebek, hazırlanan örtünün üzerine yatırılır ve soyulur. Bebeğe giydirilecek giysilerin önceden hazırlanıp yakına koyulması masaj sonrası bebeğin uzun süre çıplak kalmasını önler. Masaja başlamadan önce bebeğin altı kirliyse değiştirilmelidir. Masajı yapacak kişinin ellerini ılık bir suyla yıkaması ve ellerini ısıtması gerekir. Masajın rahat yapılmasını sağlayan yumuşatıcı veya losyon yakın bir yere konmalıdır. Masaja başlamadan önce eller yağlanır. Bebekle tüm masaj sırasında yumuşak bir ses tonuyla konuşmak ya da ona şarkı söylemek anne bebek etkileşimini daha olumlu hâle getirir.
Yüz Masajı
- Parmaklar bebeğin alnının ortasına koyulur ve şakaklara, oradan da yanaklara doğru masaj yapılır.
- Daha sonra baş parmaklarla bebeğin kaşları şakaklara doğru hafifçe ovulur. Yine baş parmaklarla bebeğin burnu yanaklara doğru hafifçe bastırılarak ovulur.
- Alt ve üst çeneye diş etlerinin üzerine gelecek şekilde yanaklara doğru sıvazlama hareketleri yapılır.
- Daha sonra çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapılır.
- Her iki elin baş parmakları bebeğin çenesinin altından şakaklara doğru yüze gülümseme ifadesi verecek şekilde ovulur
Göğüs masajı
- Her iki el açık ve parmaklar düz olacak şekilde birbirine paralel olarak bebeğin göğsünün ortasına yerleştirilir, avuç içleri ile omuzlara doğru sıvazlama hareketi yapılır.
- Elleri kaldırmadan bir daire çizerek tekrar göğsün ortasına dönülür.
- Sonra eller göğsün ortasından çaprazlama iki omuza doğru ileri geri kaydırılır.
Kol Masajı
- Bebeğin kolu havaya kaldırılır ve lenf boğumlarının olduğu koltuk altları hafifçe ovulur.
- Bebeğin kolu kaldırılır, omuzdan bileğe doğru önce bir elle, sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapılır.
- Ovma işlemi bilekte bitirilmeyip ellere kadar da uygulanabilir.
- Aynı hareket bu kez de bilekten omuza doğru tekrarlanır.
- Bebeğin eli açılır, her parmağı sırayla ovulur. Elinin üstü ve avucunun içiparmaklara doğru ovulur.
- Tüm bunlar tamamlandıktan sonra bebeğin kolu iki el arasında aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde eller ileri geri hareket ettirilmek suretiyle yuvarlanır.
- Son olarak, bebeğin kolu avuçların içine alınarak, içe doğru dairesel şekilde sıvazlanır
Karın Masajı
- Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamakla kalmaz, bebeğin sindirimine, koliğin ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur.
- Eller kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirilir.
- Bebeğin bacakları havaya kaldırılır, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırılır. Bu hareket bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğin bacakları bileklerinden kavranarak sol elle tutulur. Bir önceki hareketler sadece sağ el kullanarak yapılır. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır.
- Karın masajı, parmakların ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlanır. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur
- Ben Seni Seviyorum hareketi “Ben”.Sağ elle bebeğin karnının sol tarafı aşağı doğru tek harekette ovulur. “Seni” Kendi solunuzdan sağa doğru bir ters L çizilir. “Seviyorum” Sağ elle, kendi solunuzdan sağa doğru ters bir U çizilir. Bu hareketler esnasında “Ben seni seviyorum” cümlesi sevgi dolu bir tonla tekrarlanırsa bebek bundan çok hoşlanacaktır.
Bacak Masajı
- Bacak her iki elle yukarı kaldırılarak tutulur ve eller birbirine ters yönlerde çevrilerek bacağı ovulur, kalçadan bileğe doğru eller bu hareketinin sürdürür.
- Aynı hareket bilekten kalçaya doğru tekrarlanır.
- Kollara uygulanan burma yöntemi eller aşağı yukarı hareket ettirilerek bebeğin bacağına da uygulanabilir.
- Başparmakla topuktan başlayarak, parmaklara doğru ayak tabanı ovulur.
- 5.Sonra ayak parmaklarının her biri teker teker ovulur.
Sırt Masajı
- Bebek bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırılır. Bunu yaparken ellerin yağlı olduğu ve bebeğin kayabileceği unutulmadan, dikkat edilmelidir.
- Elleri bebeğin sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirilerek masaja başlanır. Bunu yaparken eller yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırılır.
- Her iki el boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutulur. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerle sürtme hareketi yaparak, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtı sıvazlanır. Daha sonra sırtında parmak uçlarıyla küçük daireler çizilir.
- Masajı tamamlamak için bebeğin sırtı boyundan aşağı doğru yavaşça okşanır. Böylece bebek o günkü masajın bittiğini anlayacaktır
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN