BEBEKLERDE İSİLİK
Bebeğin fazla sıcak tutulması, kat kat giydirilmesi sonucu ter bezlerinden yeterince ter atılamamasına bağlı gelişen kırmızı, deriden kabarık veya sivilce şeklinde döküntülerdir.
Sıcak döküntüleri olarak da bilinen isilik, bebeklerde sıkça rastlanan bir problemdir. Çünkü bebekler yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahiptir. Bu nedenle terlediklerinde teri vücuttan atmaları daha zordur. Böylece gözenekler tıkanır ve isilik oluşur. Özellikle sıcak yaz aylarında sık görülür. Sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması hâlinde daha da artabilir. Bebekler giydirilirken hava şartları ve bulunduğu ortam mutlaka dikkate alınmalıdır.
Cildin temiz tutulması ve sıcaktan korunma önerilir. Düzenli bakım ile genelde birkaç gün içinde kaybolması beklenen isilik döküntüleri bulaşıcı değildir.
İsilik bebeğin yüzünde; alın, yanaklar, göz kapakları ve burunda oluşur. Ayrıca, vücudun kıvrım yerlerinde, bez nedeniyle bel ve göbek bölgelerinde de sıkça rastlamak mümkündür. Önlemi alınmadığında vücudun her yerini kaplayabilir ve haftalarca sürebilir.
İsilik, kaşınma ve hafif yanma ile bebeği rahatsız edebilir. Koltuk altları, kasıklar, boyun ve ense, dar ya da kalın giysiler nedeniyle daha çok terlemekte ve uzun süre nemli kalmaktadır. Bebeği sıkıca saran kıyafetler isilik çıkan yerlerde daha fazla sürtünmeye neden olarak durumu daha da kötüleştirebilir. İsiliğin en önemli nedeni, bol nemlendirici kullanma ve pamuklu olmayan giysilerdir.
İsilikler küçük deri döküntüleri şeklinde olabileceği gibi biraz daha ağır seyreden kaşıntılı ve su toplayan deri lezyonları şeklinde de olabilir. Bu nedenle, bebeğin cildi sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
İsiliği önlemek için;
- Bebek sıcak havalarda her gün ya da gün aşırı mutlaka yıkanmalıdır.
- Dar giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir.
- Giysilerin pamuklu ve ince olmasına özen gösterilmelidir.
- Bebek terli bırakılmamalıdır.
- Sıcak havada bebek serin tutulmalıdır.
- Üst üste çok fazla ve yoğun nemlendirici kullanılmamalıdır.
- Bebeğin altı sık sık değiştirilmelidir.
- Bebek gereğinden fazla giydirilmemelidir.
- Yıkanırken pH’ ı uygun bebek şampuanı ve sabun kullanılmalıdır.
Bebek eğer hafif seyreden bir isilik geçiriyorsa serin tutulur, sık sık banyo yaptırılır. İsiliğin kendiliğinden düzelmesi beklenir. Ancak deride iltihaplanma ve kaşıntı varsa doktorunuza başvurun ve önerdiği krem ya da losyonların aksatılmadan kullanın.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.facebook.com/Uz-Dr-D%C3%BCndar-Yayk%C4%B1ran-312287126097430/
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://www.youtube.com/channel/UC2PmTHybIO69zZX9Z_4rnrQ?view_as=subscriber
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN https://twitter.com/UZDRYAYKIRAN