ANNE SÜTÜ
3 SORU: 1-) Bebeğimi ne sıklıkta emzirmeliyim? 2-) Her emzirmede iki memeyi mi yoksa tek memeyi mi emzireyim? 3-) Sütüm yetiyor mu? Sütüm yarıyor mu?
Soru: Bebeğimi ne sıklıkta emzirmeliyim?
Cevap: Bebek sabit zaman aralıklarıyla değil, istedikçe ve istediği süre emzirilmelidir. Yani bebek her ağladığında emzirilmelidir. Eğer ağlamıyorsa ilk 1 ay, 3 saatte bir, 1-4 ay arası 4 saatte bir mutlaka emzirilmelidir. 4. aydan sonra emzirmeden 5-6 saat uyuyabilir. Yeterli miktarda emen bebek annenin memesini kendiliğinden bırakır.
Soru: Her emzirmede iki memeyi mi yoksa tek memeyi mi emzireyim?
Cevap: İlk 10-15 gün her iki memeden, emzirme düzene girince tek memeden emzirilmelidir.
(Süt salgılanmasının uyarılması için, ortalama üç dakika geçtiğinden, bebek ilk günler her memede beşer dakika tutulmalıdır, sonra bu süre uzatılmalıdır. Emzirme sırasında en etkili uyarıyı ilk emzirilen meme aldığından, bir sonraki emzirmede, ilk olarak diğer meme verilmelidir.
Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ ancak protein, su ve karbonhidrat içeren ön süttür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür. Buna son süt denir. Bebeğin hem ön süte hem son süte ihtiyacı vardır. Ilk Emzirme düzene girene kadar her emzirmede bebek iki göğüsten de emmeli, eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. 10 – 15 gün içinde belli bir düzen oluştuktan sonra tek memeden emzirilmelidir.)
Soru: Sütüm yetiyor mu? Sütüm yarıyor mu?
Cevap: Yapılan araştırmalarda doğum yapmış kadınların yüzde 99’unun, kendi bebeğini besleyebilecek kadar süt üretme yeteneğine sahip olduğu belirlenmiştir. Bütün bebekler için en yararlı besin kendi annelerinin sütüdür.
Soru: Sütün yeterli olduğunun göstergeleri nelerdir?
Cevap:
- Bebeğin 6-8. haftaya kadar günde 8-12 kez emmesi
- Emme sırasında yutma hareketlerinin olması
- Yeterli idrar çıkarması ( günde en az 6 kez idrar yapıyorsa)
- Sık kaka yapması ( günde 2-3 kez kaka yapıyorsa)
- Fizyolojik tartı kaybının (doğum sonrası her bebekte beklenen kilo kaybı) % 8’den az olması
- Haftada 125-200 gram alması
***Bebeğin kilo alımını takip etmeden gereksiz yere mamaya başlanmamalıdır.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN