BEBEK, ÇOCUK ve GÜNEŞ
Güneş Niçin Gerekli ?
Anne sütü dahil hiçbir besin D vitamini ihtiyacını karşılayamaz, D vitaminini mutlaka deri yolu ile güneşten almak veya ilaç olarak almak gerekir.
Ülkemiz bir güneş ülkesi olmasına rağmen RAŞİTZM denilen D vitamini eksikliği çocuklarımızda halen önemli bir sağlık sorunu olarak güncelliğini korumaktadır.
Ülkemizde D vitamini eksikliğini önlemek için her doğan bebeğe, 2 yaşına kadar günlük 400 ıu D vitamini alması öneriliyor.
Bebek ve çocukların D vitamini ihtiyacını karşılaması için mutlaka güneşe çıkartılmalıdır.
Güneşten Nasıl Yararlanılmalı ?
Bebekler ve çocuklar günün belirli saatlerinde güneşe çıkartılmalıdır. 1 yaşın üzerindeki çocuklar koruyucu güneş kremi kullanmadan günde 25-30 dakikaya kadar güneş altında kalabilirler. Bu işlem onların günlük D vitamini gereksinimini karşılarken iştahlarını arttırır, soğuğa karşı daha dirençli kılarak sağlıklı büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olur.
Pencere camı güneş ışınlarındaki D vitamini yapan Ultraviyole B(UVB) ışınlarını tuttuğundan cam arkasından alınan güneşin D Vitamini açısından yararı yoktur.
Çocuklara dışarı çıkartılırken; ince açık renkli pamuklu giysiler giydirilmeli, giysiler vücudu sıkmamalı, yakaları, kol ve bacakları açık olmalıdır. Yüzü direkt güneş ışınlarından korumak için siperlikli bir şapka kullanılmalı, gözleri için mutlaka ultraviyole koruyuculu bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneşten Korunma
Özellikle çocukluk çağında maruz kalınan güneş ışınlarının 30-40 hatta daha uzun yıllar sonrasında deri kanseri ve erken deri yaşlanmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden bebeklik döneminden itibaren mutlaka güneşten korunmak gerekmektedir.
Bebeklerin ciltleri daha ince olduğu için, güneşe karşı daha hassastır. Bu nedenle 6 aylıktan küçük çocuklar direkt güneşe çıkarılmamalı, mümkün olduğunca gölgede tutulmalıdır. Eğer güneşe çıkacaksa, mutlaka pamuklu uzun kıyafetler ve şapka kullanılması, güneşten koruyucu kremlerin tercih edilmemesi gerekir.
Çocuklar, güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 10.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkarılmamalıdır.
Giysiler güneşten korunmada önemli bariyer oluştururlar. Güneşten korumak için ince açık renkli pamuklu giysiler giydirilmeli, giysiler vücudu sıkmamalı, yakaları, kol ve bacakları açık olmalıdır. Yüzü direkt güneş ışınlarından korumak için siperlikli bir şapka kullanılmalı, gözleri için mutlaka ultraviyole koruyuculu bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneş Koruyucular (Krem, Losyon vb.)
Cilt kanseri ileri yaşta ortaya çıksa bile başlıca sebebi çocuklukta maruz kalınan güneş yanıklarıdır.
Bu nedenle cilt kanserinden korunmak için güneş yanıklarının engellenmesi ve koruyucu kremlerin bilinçli ve doğru kullanılması gerekir. Çünkü çocukların %15’i bronzlaşmayan ancak yanan ciltlere sahiptir.
Çocuk günde 30 dakikadan fazla güneşe maruz kalacaksa, güneşten koruyucu kremlerin kullanılması gerekir.
Güneşten koruyucular, güneşe karşı önemli bariyerlerimizdir. Güneş koruma faktörü (=SPF) 2-12 olan ürünler minimal, SPF 12-30 olan ürünler orta derecede, SPF 30’un üstündeki ürünler yüksek koruma sağlar.
Güneş Koruyucular Nasıl Seçilir?
Güneşten koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmelidir.
Tüm çocuklar için 30 ve üzeri koruma faktörlü ürünler kullanmak gerekir.
3 yaşın altındaki çocuklarda organik ve kimyasal filtre içeren kremler kullanılmamalı, yalnızca mineral filtre içeren kremler kullanılmalıdır. Ayrıca bu kremlerde parfüm, deodorant ve paraben gibi koruyucu madde olmamalıdır.
Güneş Koruyucular Nasıl Kullanılır?
Çocuklara güneşe çıkmadan yarım saat önce 30 – 50 faktör arası güneş kremi kullanılmalı. Açık tenli çocuklar 50, koyu tenli çocuklar 30 faktör güneş kremi kullanmalı.
Krem sürme işlemi 2- 3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Çünkü kremlerin etkisi en fazla 2–3 saat sürer. Eğer çocuğunuz denize ya da havuza girecek ise; ultraviyole ışınlarının büyük bir kısmı (% 60 kadarı) sudan geçerek deriye ulaştığından suya dayanıklı bir güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce çocuğun vücuduna sürülmeli ve her 2–3 saat de bir bu sürme işlemini tekrarlanmalıdır.
Sudan çıkınca ve çok terlediyse tekrar krem sürülmelidir.
6 aydan küçük bebeklerde kesinlikle güneş kremi kullanılmamalıdır.
Çocuklar sıklıkla ellerini ağzına götürür ve gözlerini ovalar bu nedenle çocukların ellerine, göz kapaklarına ve göz çevresine krem sürülmemelidir.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN