BEBEKLERDE BANYO
Banyo yaptırmak; sadece temizlik için değil bebeğin gelişmesi, iştahının artması, uykusunun düzenlenmesi gibi yararlarından dolayı her anlamda çok önemlidir. Bebeğin banyosu, silme banyo veya vücut banyosu (küvet banyosu) şeklinde olabilir. Bebeğin ilk vücut banyosu, göbek düştükten sonra yaptırılmalıdır. Bu sürede deri enfeksiyonlarından ve pişikten korumak için bebeğin vücudu silme banyo ile temizlenmelidir.
Bebek Banyosunda Dikkat Edilecek Noktalar:
- En önemli ve ilk önce yapılması gereken banyoyu yaptıracak kişinin ellerini yıkamasıdır.
- Banyo küveti ve banyoda kullanılan oyuncaklar ya da diğer materyaller kontaminasyonu önlemek için banyo öncesi temizlenmelidir.
- Banyo yaptırılan alan güvenli olmalıdır.
- Banyo süresince bebek yalnız ya da küçük bir çocukla birlikte bırakılmamalıdır.
- Banyo suyunun sıcaklığı 37-38°C derece olmalıdır. Banyo suyunun sıcaklığı banyo termometresiyle ölçülebilir. Suyun ısısı, ön kol iç yüzünü yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır.
- Banyo yapılan odanın sıcaklığı 24-26 derece olmalıdır. Prematüre bebekler için bu sıcaklık 28°C’ye kadar çıkartılabilir.
- Bebeğin giysilerini çıkarmadan önce gerekli tüm malzemelerin hazır olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
- Banyo yapılan ortamda hava akımı olmamalıdır. Kapı ve pencereler kapatılmalıdır.
- Küvetteki suyun derinliği bebeğin kalçasında olmalıdır (ortalama 5 cm).
- Banyo için kullanılan sabun ya da şampuan normal cilt pH’ını bozmamalı, ciltte irritasyon yapmamalı ve gözleri yakmamalıdır. Sabun içermeyen sıvı temizleyiciler tercih edilmelidir. Cilt bakımı için; pH nötral (7), boya, kimyasal ve parfüm içermeyen, formülü bebekler için uygun, zararsız olduğu kanıtlanmış ürünler seçilmelidir.
- Bebeğe haftada en az 2 defa banyo yaptırılmalıdır. İdeali günde bir defa banyo yaptırmaktır. Ancak hava koşullarının kötü olduğu bölgelerde ve uygun ortam sağlanamadığında bebeğe günlük silme banyo uygulanmalıdır.
- Bebekte ısı kaybını önlemek için banyo süresi kısa tutulmalıdır. Ortalama banyo süresi 5 dakika olmalı maksimum 10 dakikayı geçmemelidir.
- Banyo her gün aynı saatte ve uyumadan önce yaptırılmalıdır.
- Bebek çok tok ya da aç olmamalıdır. Banyo için en uygun zaman; iki emzirme arasıdır.
- Banyo yaptırılırken ovma işlemi yapılmamalıdır.
- Bebekte en fazla ısı kaybı baş bölgesinden olduğu için baş en son yıkanmalı ve bebeğin üşümesi engellenmelidir.
- Bebeğin yıkanması sırasında sık sık vücuduna su dökülerek üşümesi önlenmelidir.
- Bebeğin yüzüne su dökmemeye dikkat edilmelidir. Çünkü bebek yüzüne su geldiğinde nefessiz kalabilmektedir. Bu durum bebeğin banyodan korkmasına neden olmaktadır.
- Cilt kuruluğu olan bebeklerin banyo sonrası uygun nemlendiricilerle ciltleri nemlendirilmelidir.
- Bebeğe banyo yaptırırken, kurularken ve giydirirken onunla sürekli konuşulmalıdır. Ayrıca sözsüz, sakin bir müzik dinletmek banyo saatini daha zevkli, sakinleştirici ve haz verici bir deneyime dönüştürecektir.
Bebeğe her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassas olduğundan krem/yağ sürerek cildin terlemesi önlenirse, sivilceler ve döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurursa bebek losyonu veya nemlendiricisi ile masaj yapılarak cilt nemlendirilir.
Bebek giydirilirken önce baş kısmından giydirmek gerekir. Eller kıyafetin içinden geçirilip bebeğin elleri tutularak kolların giydirilmesi sağlanır. Bebek soyulurken ise önce ayak ve kollar çıkarılır.
SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.
UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
https://www.instagram.com/uz.dr.dundaryaykiran/
Facebook.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
YouTube.com/ Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN
Twitter.com/Uz. Dr. Dündar YAYKIR